polo shirt

Waarschijnlijk heb je er zelf ook en paar in de kast liggen: van die heerlijke, makkelijk zittende polo shirts. Bijna het ideale kledingstuk want je kunt er echt van alles mee. Zelf draag ik ze graag. Naast dat ze gewoon lekker zitten, vind ik de kraag erg handig bijvoorbeeld voor lange ritten in de auto zodat de riem niet in mijn nek schuurt. Maar het polo shirt kan ook prima aan op wandelingen, op de fiets enz.

Tennis: oorsprong van de polo shirt

Het verhaal van dit kledingstuk is eigenlijk een successtory. Het begon met een hele simpele gedachte, zoals alle geweldige uitvindingen waarschijnlijk. De Franse tennisser René Lacoste vond de tenniskleding, die rond 1926 gangbaar was, niet erg praktisch of sportief. Op bepaalde tennisbanen had hij het ijskoud en op anderen bloedheet. Dat moest anders en hij ontwierp een shirt van een speciale stof namelijk jersey petit piqué. De naam is een verwijzing naar de breisteek die gebruikt wordt. De kleine steek of te wel de petit piqué. De stof laat warmte makkelijker het lijf verlaten en de verkoelende lucht komt er makkelijker doorheen. Die René Lacoste deed op meer vlakken zijn best de tennissport te verbeteren. Hij is ook de uitvinder van het ballenkanon. Daarnaast was hij als tennisser zeer succesvol met Wimbledon en Roland Carros als winnaar op zijn naam.

Ralph Lauren

In 1933 bracht Lacoste het shirt tenslotte op de markt. In de eerste dertig jaar was dit shirt vooral bedoeld als sportkleding, maar in de jaren zestig veranderde dit. Toen werd het polo shirt meer gezien als algemene vrijetijdskleding. En natuurlijk kreeg het helemaal de aandacht als mode artikel toen Ralph Lauren het shirt begon te produceren. Samen met Lacoste zelf is Ralph Lauren nu de grootste producent van het kledingstuk.

Praktisch en passend

Tegenwoordig is het polo shirt een praktisch en in veel situaties passend kledingstuk. Het is te koop met korte en lange mouwen en in allerlei kleuren en motieven. Dat maakt dat het met veel te combineren is. Nog steeds geldt het polo shirt als een wat chiquer kledingstuk dus je kunt het op allerlei manieren inzetten. En zoals gezegd: het zit vooral lekker. De stof maakt dat je zowel in de winter als in de zomer je lekker voelt in dit shirt. Het gaat elk seizoen weer met de nieuwste trends mee. Kortom: het polo shirt is een succes dat al vele jaren voortduurt. Een item dat zich steeds weer weet te vernieuwen. Heb jij er al een paar?