We kunnen er niet omheen, steeds meer winkelpanden staan leeg. Hoewel de stad waar ik woon jaren geleden vol zat met allerlei soorten winkels, van kleine boetiekjes tot grote ketens, is daar nog maar weinig van overgebleven. De winkelstraten verliezen hun gezellige en intieme sfeer door de leegstand en eerlijk is eerlijk, er is gewoon niet meer zoveel te beleven. Toen ik vorig jaar mijn woonplaats tijdelijk inruilde voor Valencia vond ik het heerlijk dat er zoveel te doen en te zien was. Na mijn terugkeer naar Nederland vond ik het maar een saaie bedoening. Ik dacht gelijk: dit moet het gevolg zijn van het online shopgedrag van mensen. Zelf zal ik altijd de voorkeur geven aan een fysieke winkel. Het gemak van online shoppen gaat namelijk ook gepaard met een hoop ongemakken. Hoe sta jij hier in? Shop jij liever online of hou je het net als ik bij de fysieke winkels?

Online shoppen

Oké, ook ik shop wel eens online. Vooral door mijn vriend laat ik mij hier in meeslepen, die zijn favoriete merken vaak online koopt. Wel heeft hij een aantal merken waar hij zijn kleding koopt en kent de pasvorm en materialen. Zo is het voor hem een stuk eenvoudiger om de keuze voor online shoppen te maken. Hij is bijvoorbeeld dol op Eterna overhemden, die je in verschillende pasvormen en lengtematen kunt kopen. Als je eenmaal weet welke pasvorm bij jou past, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Het fijne is dat je lekker thuis op de bank kunt blijven zitten. Geen gedoe om je auto te parkeren of net die trein te missen. Verder vind je online werkelijk alles en is er veel keuze. Toch houdt mij dat juist tegen, ik kan bij teveel aanbod geen keuzes maken.

Fysiek shoppen

De goede oude stenen winkel, ik hou er toch van. oe fijn is het namelijk om je nieuw gekochte spullen meteen mee naar huis te nemen? Dat nieuwe jurkje kun je ’s avonds gelijk aan. Ook zie je gelijk wat je koopt en kom je niet voor verassingen te staan als je pakketje dan eindelijk binnenkomt. Maten vallen vaak net wat anders voor verschillende kledingstukken en winkels, wel zo fijn als je gelijk weet dat het niet past, toch? Van het shoppen kun je gelijk een dagje weg maken met vriendinnen of familie, het is namelijk ook gewoon gezellig! Mocht je dan toch iets gekocht hebben waar je uiteindelijk niet zo blij mee bent, dan kun je het gemakkelijk terugbrengen in de winkel en hoef je niet moeilijk te doen. Ik hoop dat meer mensen de voordelen van fysiek winkelen inzien en deze niet hoeven te verdwijnen, want hoe zonde is dat voor het straatbeeld.