Infrarood verwarming wordt al een hele tijd gebruikt voor de verwarming van bijvoorbeeld kantoren, fabrieksgebouwen, dierenverblijven en nog een hoop andere openbare ruimtes. Dit komt dan ook door de vele voordelen die eraan vast zitten. Het is een systeem die voor veel mensen goed werkt. Vandaag gaan we eens de voordelen bespreken van infrarood verwarming.

Luchtcirculaties

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat houdt in dat de warmte die de panelen afgeven direct afkomen op de objecten en de personen in de desbetreffende ruimte. Met normale verwarmingssystemen wordt vooral de ruimte verwarmd, zoals bij conventionele verwarming. Bij verwarming met radiotoren stijgt de warme lucht richting het plafond en daalt vervolgens na de afkoeling weer terug naar de radiotor. Dit heet convectie. Het nadeel hiervan is dat er dan luchtcirculaties ontstaan. Huisstof en andere stoffen worden hierdoor meegenomen en automatisch verspreid. Dit is voor mensen met een huisstofmijtallergie natuurlijk helemaal niet fijn en dit wil je het liefste voorkomen. Bij verwarming met infraroodpanelen heb je dit veel minder omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is. Hierdoor is er nauwelijks sprake van convectie en dat is een groot voordeel aan infrarood verwarming.

Energieverbruik

Wat ook een ontzettend groot voordeel is aan infrarood verwarming is dat het over het algemeen niet ontzettend veel energie verbruikt. De panelen geven op een gerichte manier warmte af waardoor de luchttemperatuur in de desbetreffende ruimte niet meer zo hoog hoeft te zijn. Daarbij gaat er ook vele minder warmte verloren door opstijgende lucht omdat er geen sprake is van convectie. Het is natuurlijk altijd prettig als het energieverbruik laag blijft waardoor het ook minder geld zal kosten.

Gemakkelijke installatie

Ook de simpele installatiewijze wordt voor vele als een groot voordeel gezien. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en hierdoor kan je het dus makkelijk aan de muur of aan het plafond hangen. Je hoeft geen gas of waterleidingen te leggen zoals dit wel zo het geval is bij conventionele verwarming. Dit scheelt ook ontzettend in de uiteindelijke kosten. Wel moet je er rekening mee houden dat er een stopcontact in de buurt moet zijn. De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat waarmee je de temperatuur regelt. Je hebt dus alleen de afstandsbediening nodig om dit aan te passen. Dit is natuurlijk ontzettend simpel en daarbij ook ontzettend snel. Het is met een druk op de knop aangepast. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is wachten totdat je de gewenste temperatuur bereikt.