robotmaaier

Met de koude wintermaanden moet je niet alleen rekening houden met je eigen weerstand tegen deze barre omstandigheden, maar ook jouw huis moet klaar gemaakt worden om de winter te overleven. In deze blog geef ik een aantal tips om de winter warm door te komen in jouw huis.

Het dak

Vergeet niet om goed het dak schoon te maken bij de goot, je wilt immers geen verstopte regenpijp. Als deze verstopt is, kost het erg veel tijd en moeite om deze weer leeg te krijgen. Probeer dus voordat de koude maanden echt aanbreken je goot helemaal leeg te maken zodat er geen takken en andere zaken in de regenpijp vast kunnen komen te zitten. Controleer ook goed of alle dakpannen nog recht liggen, je ziet vrij snel als er een afwijkt. Als deze namelijk niet recht liggen, kan er water langs de scheefliggende pan onder de laag komen en zou dit op lange termijn een lekkage kunnen veroorzaken.

Kranen

Voor de buitenkraan geldt dat je deze voordat het gaan vriezen helemaal leeg moet laten lopen. Doe je dit niet dan gaat het water in deze leidingen bevriezen en zodoende uitzetten, waardoor er scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan. Dit kan vervolgens als je later weer de buitenkraan gaat gebruiken tot lekkages leiden. Lekkages en dure reparaties kan je dus beter voorkomen door de kraan leeg te laten lopen. Voor de leidingen binnenshuis geldt overigens een vergelijkbaar principe. Als de leidingen binnen bevriezen met het water erin, gaat dit ook scheurtjes veroorzaken. Zodoende is het belangrijk om de verwarming nooit volledig uit te zetten, zodat bij een strenge vriesperiode de leidingen niet beschadigd raken.

Verwarming

Vergeet ook niet de jaarlijkse controlebeurt van de cv ketel te regelen. Dit kan namelijk stortingen voorkomen en geeft ook weer een indicatie hoelang de cv ketel nog mee kan voordat deze volledig vervangen moet worden. Het kan voorkomen dat u de verwarming aanzet en dat deze bij het eerste gebruik amper warm wordt. Ga dan niet gelijk een monteur bellen, maar luister naar de geluiden van de verwarming. Hoor je namelijk borrelende geluiden, dan kan dit een indicatie zijn dat er lucht in de radiator zit. Dit is vrij gemakkelijk te verhelpen. Je draait met het sleuteltje de verwarming een beetje open en houdt daar een papiertje tegen. Je zult dan een sissend geluid horen, dat is de lucht die dus uit de radiator ontsnapt. Zodra je geen gesis meer hoort of er druppeltjes water uit komen ben je klaar en draai je hem weer dicht. Dit kan je een paar keer moeten herhalen, dit komt doordat warme lucht stijgt. Tijdens het verwarmen stijgt dus nog overgebleven lucht weer naar boven. Dit komt ook vaker voor bij radiatoren op een hogere verdieping, dus je hebt kans dat je dit trucje wel in de slaapkamer moet gebruiken maar niet in de woonkamer. Dit is ook weer te verklaren door het stijgen van warme lucht naar het hoogste punt.

Tuin

In de winter heb je natuurlijk geen zin om lang buiten te moeten lopen om het gras te maaien. Hier is gelukkig een hele goede oplossing voor; de robotmaaier. Deze maait het gras zonder dat jij buiten hoeft te zijn.